Maruša Štangar zlata na Grand Prix v Linzu
25.05.2023 Rok Rakun
Prvi dan tekmovanja je na najvišjo stopničko kategorije do 48 kilogramov stopila Maruša Štangar.



Maruši Štangar je v prvem krogu izločilnih dvobojev v Avstriji nasproti stala Azerbajdžanka Aliyeva, katero je Maruša premagala z ipponom. V drugem krogu izločilnih dvobojev se je Maruša pomerila s Portugalko Brito in si v podaljšku priborila zmago s končnim prijemom v parterju. Četrtfinalni dvoboj proti Italijanki Milani je po izenačenem prvem delu v podaljšku Maruša dobila z metom za wazari in se uvrstila v polfinale kategorije do 48 kilogramov. Tam ji je nasproti stala Brazilka Ferreira, katero je Maruša premagala v drugi minuti podaljška s končnim prijemom v parterju in si zagotovila mesto v boju za zlato. Zaradi preveč aktivnega komentiranja je Marušina trenerka Olga morala zapustiti trenerski stol in v finalu ni smela biti ob tatamiju z Marušo. V finalu se je Maruša pomerila s Španko Martinez Abelenda, s katero sta se do danes srečali že petkrat in štirikrat je slavila Maruša. Španka je povedla z wazarijem v prvi minuti dvoboja. V tretji minuti pa je Maruša Španko dobila v končni prijem v parterju in jo tam držala dvajset sekund za zmago z ipponom. To je Marušina druga zlata medalja na turnirjih Grand Prix in prva zlata v letošnji sezoni na IJF turneji.

Svoje občutke po tem, ko je zaigrala slovenska himna, je Maruša strnila takole: "Taktika se po wazariju Španke niti ni spremenila, ostala sem skoncentrirana na svoje, kot sva se z Olgo pogovarjali pred borbo. Bilo je še dovolj časa, da bi bilo prezgodaj spreminjati taktiko. Najtežja mi je bila borba z Italijanko Francesco Milani, ker je zelo močna in neugodna. Po svetovnem prvenstvu v Dohi sem trenirala le v Tivoliju v svojem klubu Olimpiji, po programu, ki ga je sestavila Olga. Veliko je bilo situacijskih borb. Taktiko za finale sva z Olgo dobro zastavili pred borbo in morala sem samo potrpežljivo držati koncentracijo in kljub zaostanku wazarija zaupati svoji liniji. Vmesni komentarji Olge ob blazini mi res velikokrat zelo koristijo, a zanesti se moram tudi na svoje občutke in sama sprejeti odločitve. Tako da današnja odsotnost Olge ob blazini v finalu je bila nekaj, kar drugače nisem vajena, sem pa se dobro zanesla na svoje občutke in se držala dogovorjene taktike. Vsake medalje sem vesela in veliko pomeni, ampak zlata medalja je res nekaj posebnega, saj končaš neporažen in na podelitvi zaigra Zdravljica. Zdaj me čakata še dve tekmovanji Grand Prix Dushanbe in Grand Slam Qazaqstan Barysy. Za tem pa nekaj dni oddiha in nato se začnejo priprave na Masters, ki bo v Budimpešti avgusta."

Jutri bomo na tatamijih spremljali svetovno podprvakinjo kategorije do 63 kilogramov Andrejo Leški, Anko Pogačnik v kategoriji do 70 kilogramov, Martina Hojaka v kategoriji do 73 kilogramov in Juša Meciloška v kategoriji do 81 kilogramov.

Na tekmovanju v Avstriji se bori 455 judoistov iz 72 držav sveta.

Foto: Kulumbegashvili Tamara in Sabau Gabriela/IJF