V boj za kolajne na evropskem prvenstvu deset naših judoistov
22.04.2024 Rok Rakun
Še nekaj dni nas loči do pričetka zadnjega evropskega prvenstva pred olimpijskimi igrami, ki se bo v četrtek pričelo v Zagrebu.


Hitro se približuje letošnje evropsko prvenstvo, ki bo natanko tri mesece pred pričetkom judoističnih tekmovanj na olimpijskih igrah v Parizu. Tokrat se bodo judoisti s stare celine pomerili pri naših južnih sosedih. V Zagrebu bo tekmovanje potekalo med 25. in 27. aprilom, na katerem bo nastopilo tudi deset naših judoistov. V ženskih kategorijah bomo na tatamijih spremljali Marušo Štangar v kategoriji do 48 kilogramov, Kajo Kajzer v kategoriji do 57 kilogramov, aktualna evropska prvakinja kategorije do 63 kilogramov Andreja Leški bo tudi branila naslov v Zagrebu. V kategoriji do 70 kilogramov bomo pesti držali za Kajo Schuster, kategorijo višje pa bo nastopila Metka Lobnik. Slovenske barve bo na Hrvaškem zastopala peterica naših judoistov. David Štarkel bo nastopil v kategoriji do 60 kilogramov, Martin Hojak v kategoriji do 73 kilogramov, Nace Herkovič v kategoriji do 81 kilogramov in Enej Marinič ter Vito Dragič v kategoriji nad 100 kilogramov. Na evropskem prvenstvu se ne bodo pomerili le za odličja, ampak tudi za pomembne kvalifikacijske točke za prihajajoče olimpijske igre, ki bodo julija v Franciji.

Prvič se na evropsko člansko prvenstvo odpravljata Kaja Schuster in Nace Herkovič, pred odhodom smo ju povprašali o tem, kako sta se pripravljala na to tekmovanje in kakšna so njuna pričakovanja.

Kaja Schuster, mladinska evropska prvakinja in bronasta z mladinskega svetovnega prvenstva, je pred odhodom v Zagreb povedala naslednje: "Največja razlika med mladinskim in članskim nivojem je težavnost borbe. Na mladinskem nivoju se počitim veliko bolj konkurenčna in samozavestna. Na tem članskem nivoju pa je večina punc močnejših, starejših in bolj izkušenih, slednje se najbolj pozna in ima velikokrat odločilno vlogo. Zaradi tega se tudi jaz ne morem boriti zaletavo in na moč. Brez taktike tukaj ne gre. Boriti se moram veliko bolj previdno in potrpežljivo, predvsem pa moram ostati skoncentrirana, saj je veliko bolj tudi psihično naporno. Pri meni je tako največja razlika med starostnima kategorijama v taktiki, katere je tukaj bistveno več. Lahko sem konkurenčna s tekmicami, ki so v članski kategoriji, veliko je odvisno od dneva, nasprotnic ter koliko ti ležijo njihove borbe. Do evropskega prvenstva bomo imeli še klubske priprave, na katere pride tudi veliko tujcev, in tam imamo še dosti borb za oddelati. Moja želja je, da izpolnim neke cilje, katere sem si zastavila, to niso neke uvrstitve, ampak da se bom dobro počutila, da bom samozavestna, da me med borbo ne bo strah, da bom ostala mirna in da bom taktično se kaj še naučila."


Nace Herkovič je svoje občutke pred krstnim nastopom na članskem evropskem prvenstvu povzel takole: "Zelo sem vesel, da sem se uvrstil na takšno tekmovanje, zelo sem vesel tudi, da sem del te ekipe, ki je zelo uspešna in ima veliko izkušenj. Tako se lahko veliko naučim od njih. V Zagrebu se želim odrezati po najboljših močeh, premagati mogoče tudi kakšnega svetovno znanega borca, ga presenetiti, ker sem le še neznano ime in me ne poznajo dobro ter jih lahko tako zelo dobro presenetim. Sem v zelo dobri formi, letos sem osvoji naslov državnega prvaka, osvojil sem srebrno kolajno na članskem evropskem pokalu v Dubrovniku. Na te rezultate sem zelo ponosen, ker sem se pred dobre pol leta prestavil kategorijo višje, prej sem bil v kategoriji do 73 kilogramov, zdaj pa sem v kategoriji do 81 kilogramov. Zadovoljen sem z dosedanjimi rezultati, vem pa, da me še veliko dela čaka in da lahko veliko še dosežem. Težnostno kategorijo sem prestavil zgolj iz enega razloga, ta je, da sem preveč hujšal za tekmovanja, kar je tudi vplivalo na moje sposobnosti za tekmovanje. Največja razlika v kategorijah je, da so v tej kategoriji sedaj veliko večji in močnejši judoisti, tudi sam sem veliko stvari nadgradil. V kilogramih še nisem na najbolj optimalni stopnji, kakor so ostali v tej kategoriji. Ampak sem opazil v borbah in na pripravah, da sem hitrejši, bolj vzdržljiv in tudi po moči nisem veliko zadaj. Pred tem evropskim prvenstvom ne čutim nobenega pritiska, je ena izmed največjih tekem, na katerih sem bil, ampak sem bil tudi že na Grand Slamih, kjer sem se boril z najboljšimi in videl, da niso tako nepremagljivi, kot izgledajo na prvi pogled iz posnetkov ter da se lahko kosam z njimi. Po Grand Slamu v Antaliji sem tam ostal tudi na pripravah en teden, zatem smo šli v Dubrovnih in sledil je krajši premor, nato pa nazaj v trenažni proces. Veliko delam na kondiciji in vzdržljivosti, kar je zelo pomembno v borbi, veliko delam tudi na tehniki in jo izpopolnjujem. Hkrati pa pride tukaj tudi mentalna priprava. S trenerji se že sedaj pripravljamo na nasprotnike, izdelujemo taktiko, kako se bom boril na tekmovanju in kakšna so sama pričakovanja za tekmovanje. Ena moja želja je, da dobim v žrebu enega boljših, da ga lahko na tatamiju presenetim."


Nekdanjo evropsko podprvakinjo in večkratno medalistko s svetovnih tekmovanj Kajo Kajzer pa smo vprašali, kako se je tokrat pripravljala in kako pomembno vlogo igra letošnje evropsko prvenstvo zanjo pred olimpijskimi igrami in svoje misli je strnila takole: "Na to evropsko prvenstvo grem z načrtom in željo, da pokažem čim boljše borbe, da se dobro taktično borim, da dobre tekmovalke taktično onemogočim in da se pri tem ne poškodujem. Samo evropsko prvenstvo je letos eden od ciljev, glavni cilj pa so letos olimpijske igre v Parizu. O medalji na evropskem prvenstvu sploh ne razmišljam, ne bom rekla, da tega nisem sposobna, ampak so cilji drugje in tako je mogoče še boljše, ker nisem pod nobenim pritiskom in grem sproščena na tekmo. Pred olimpijskimi igrami imamo sedaj zelo polno sezono in ni bilo časa za neke posebne priprave na to evropsko prvenstvo. Šli smo za en teden na priprave na Roglo, kjer smo delali predvsem na kondiciji in tehniki, zdaj pa smo bili en teden v Nemčiji, kjer smo se usmerili v borbe. Pred kakšnim letom dni sem čutila veliko večji pritisk na sebi zaradi olimpijskih igre, ampak sem sedaj predelala nekaj stvari in se zdaj ne obremenjujem več toliko z olimpijskimi igrami, kot sem se. Seveda cilji ostajajo isti, ampak je bil tisti pritisk prej negativen, zdaj pa grem trening za treningom in vsak dan dosegam neke manjše cilje ter se držim načrta. Vse poškodbe imam trenutno pod kontrolo, da te ne vplivajo na moje treninge in tekme. Svojo formo stopnjujem, ampak še zdaleč ni tam, kjer bi želela, da je za olimpijske igre in tudi ne vem, če bom do takrat uspela doseči želeno formo. Vedno želimo čim boljše, ampak ne vem, kje je meja, da bi si rekla, da sem sedaj dovolj pripravljena, ker sem vedno lahko še boljše pripravljena."

Fotogalerijo z novinarske konference si oglejte na https://www.judoslo.si/galleries/231

Tekmvoanje lahko vsak dan v živo spremljate na https://judotv.com/competitions/eju_sen2024/overview

Foto: Rok Rakun