Andreja Leški bronasta na evropskem prvenstvu v Zagrebu
26.04.2024 Rok Rakun
Na tretjo stopničko kategorije do 63 kilogramov je danes stopila Andreja Leški.

Aktualna evropska prvakinja kategorije do 63 kilogramov Andreja Leški je svoj uvodni dvoboj na prvenstvu proti Srbkinji Obradovic pričela z zmago. V drugi minuti je z vzvodom na roko prisilila Srbkinjo k predaji dvoboja. V tretjem krogu izločilnih dvobojev je Andreja premagala Nizozemko Van Den Berg z wazarijem, ki si ga je priborila minuto po začetku dvoboja. Četrtfinale je šlo v prid Andreji po tem, ko je Nemko Pohl v drugi minuti vrgla za wazari in nadaljevala s končnim prijemom v parterju za zmago z ipponom. Čehinja Zachova je Andrejo pričakala v polfinalu, po osemnajstih sekundah v končnem prijemu v parterju si je Čehinja priborila točko wazarija in jo uspešno zadržala do izteka rednega dela. Andreja se je uvrstila v boj za bronasto kolajno, kjer se je pomerila z Avstrijko Piovesano. V rednem delu si nobena od judoistk ni priborila prednosti in dvoboj se je prevesil v boj za zlato točko. V tretji minuti je Andreja s protinapadom premagala Avstrijko z lepim metom na hrbet za ippon. Andreja si je tako priborila svojo drugo bronasto kolajno na evropskih prvenstvih in skupno tretjo po lanskoletnem zlatu v Montpellieru.

Občutke ob svoji tretji kolajni na evropskih prvenstvih je Andreja zbrala takole: "Res sem srečna, danes sem šla na vse ali nič in to mi je tudi uspelo. Sem tudi nekako sama sebe iz prestola zbila v polfinalu, ampak vseeno je bil srečen konec. Nisem preveč gledala v naprej tekom borbe v polfinalu sem naredila en napad, katerega namen je bil, da ohranim aktivnost. Znašla sem se v končnem prijemu, uspelo se mi je rešit in skoraj mi je uspelo nadoknaditi zaostanek, ampak žal mi ni uspelo popraviti te napake. Borila sem se do zadnje sekunde in to mi je glavno. Morala sem se zbrati za zadnjo borbo in pripraviti na zadnji del tekmovanja, kjer se je odločalo, ali bom dobila kolajno ali ne. Malo sem bila nervozna, ampak kot ponavadi se dobro s tem kosam in nimam večjih problemov. Pripravljena sem bila na dvoboj z Avstrijko, vedela sem, kaj moram delati in to sem tudi pokazala na blazini. Borba proti Piovesani je vedno kaos. Do sedaj mislim, da imam šest zmag v svojo prid proti njej. To doda tudi dodaten pritisk, ker ona nima kaj za izgubiti, jaz pa moram vsakič znova pokazati svojo prednost. Tudi tokrat je bila v borbi nepredvidljiva, hitra ter eksplozivna. Še v tem zmagovalnem metu je hotela še nekaj naprej, ampak je padla in dvoboj je šel v moj prid. Vesela sem današnjega rezultata in da so z mano ljudje, ki me podpirajo in vedo, koliko mi to pomeni. Čakata me še dve tekmi, šla bom v Astano na Grand Slam in na svetovno prvenstvo v Abu Dhabi. Vzdrževati moramo ta tekmovalni ritem do olimpijskih iger, ki se nevzdržno približujejo."

Mladinska evropska prvakinja Kaja Schuster je prvič nastopila na članskem evropskem prvenstvu. Uvodni dvoboj je imela proti Nizozemki Jager, ki si je v prvi minuti podaljška priborila točko wazarija in Kajo izločila iz nadaljnjega tekmovanja.

Svoj krstni dvoboj na članskih evropskih prvenstvih je Kaja povzela takole: "Z Nizozemko sem se borila prvič, tako na tekmi kot tudi na pripravah se še nisva srečali. Naredili smo dobro analizo preteklih borb, ne vem pa, kako bi bilo drugače, če bi jo poznala že od prej. Vesela sem samega nastopa na tem evropskem prvenstvu. Želja po boljšem rezultatu je bila, ampak sem vesela, da sem tukaj nastopila. Imam ogromno idej, kako se proti njej boriti, ampak mi jih ni uspelo prikazati. Niti ne vem, kako sem padla, bom morala to še pogledati posnetek in videti, kaj je bilo krivo za to. Nizozemka zna svojo višino zelo dobro izkoristiti. Vajena sem že višjih od sebe, tako da to ni bilo nekaj novega in mi to ni delalo prevelikih preglavic."

Nace Herkovič se je za svoj krstni nastop na članskih evropskih prvenstvih pomeril z Ircem Trigub, slednji je v zadnji minuti rednega dela izvedel met za ippon in zmagal ter Naceta izločil iz nadaljnjega tekmovanja.

Prvi nastop na članskem evropskem prvenstvu je Nace opisal takole: "S trenerjem sva naredila taktiko, tako je dobil dve kazni, nato pa me je ena napaka stala borbe. Nad današnjim nastopom sem razočaran. Res, da je to moje prvo evropsko prvenstvo, ampak vem, da sem zmožen veliko več in to bom tudi še pokazal. Irec me je vrgel na svojo specialno tehniko, vedel sem, da jo dela in za sekundo sem šel za njim, on je to izkoristil in tako je to je judo."

Martin Hojak je svoj prvi dvoboj na evropskem prvenstvu imel proti staremu znancu Gjakovu iz Kosova, po neodločenem rednem delu se je dvoboj prevesil v podaljšek, kjer je po pol minute z metom za ippon slavil Gjakov.

Martin je današnji nastop na evropskem prvenstvu opisal z naslednjimi besedami: "Taktično sem do zadnjega momenta borbo dobro odpeljal. Po tem pa je nasprotnik izvedel dovolj dober met, da je bil vreden ocene za wazari in na žalost je borba šla v njegov prid. Današnja taktika je bila takšna, da borbo poskušam potegniti, kolikor je le mogoče, ker je on tip nasprotnika, ki se dokaj hitro utrudi in potem njemu pade kvaliteta borbe. Kazalo je zelo dobro, če bi uspel še malo borbo zavleči, mislim, da bi se hitro morala borba začela obračati v moj prid. Z Gjakovom se zelo dobra poznava in tako je on zapiral moje tehnike, jaz pa njegove. S tega vidika smo ocenili, da bi bilo boljše počakati na čim kasnejšo točko. Glede uvrstitve v Pariz sem zelo na robu, zaenkrat kaže dobro, imam še nekaj priložnosti, tako da že en soliden rezultat bi znal zadostovati za uvrstitev. Šel bomo borbo za borbo in tekmo za tekmo, dal bom vse od sebe in upal na najboljše, da mi uspe uresničiti sanje o nastopu v Parizu."

Fotografije z evropskega prvenstva si oglejte na https://www.judoslo.si/galleries/233

Foto: Darko Petelinšek