Adrian Gomboc sedmi na olimpijskih igrah v Tokiu
25.07.2021 Rok Rakun
Adrian Gomboc je kot naš edini predstavnik v moških kategorijah danes nastopil v kategoriji do 66 kilogramov.V prvem krogu kategorije do 66 kilogramov se je Adrian pomeril z Zambijcem Stevenom Mungandom. V rednem delu je Zambijec prejel dve kazni, še tretjo pa je prejel v boju za zlato točko, ko sta oba z Adrianom prejela po eno kazan za pasivnost. Tako je Adrian napredoval v drugi krog, kjer se je srečal z Ukrajincem Georgiijem Zantaraio. Do današnjega dne sta imela štiri medsebojne dvoboje, od katerih je vsak dobil po dva. Zadnja dva srečanja na blazinah je Adrian obrnil v svojo korist. V celo izenačenem dvoboju je pol minute pred koncem rednega dela si je Adrian z metom za wazari priboril točko prednosti in jo uspel zadržati do konca borbe. V četrtfinalu se je boril s Korejcem An, s katerim se dobro poznata. V zelo napetem in dolgem dvoboju so Adrianu dosodili tri kazni in tako se je uvrstil v repasaž. Tam se je pomeril z Izraelcem Shmailovom. V zelo izenačenem rednem delu, v katerem sta se borila zelo taktično, ni nihče prišel do prednost. Sredi prve minute boja za zlato točko si je Izraelec z metom za wazari priboril zmago. Adrian je svoje nastope na olimpijskih igrah v Tokiu zaključil na 7. mestu.

Adrian Gomboc je po nastopu na svojih drugih olimpijskih igrah povedal sledeče:

"Najprej v Riu 5. mesto, sedaj 7. mesto v Tokiu. Zadnje leto do dve mi ni šlo najbolje, ampak vedel sem, ko sem prišel sem, da lahko pokažem, kaj znam. Bil sem dobro psihično pripravljen, žal pa nisem bil tako dobro pripravljen fizično kot nazadnje v Riu. Sedmo mesto je trenutno največ, kar sem bil sposoben ta trenutek pokazati. Vem, da na olimpijadi štejejo samo medalje, vendar sem dal vse od sebe in pokazal dobre borbe. To je tisto, kar mi je pomembno.

Zambijec me je zelo presenetil. Bil sem dva do tri krat blizu meta, vendar se je zelo dobro branil in bil zelo močan, tega pa nisem pričakoval. Gledal sem posnetke in vem, da ga je težko vreči in premagati. S svojim judom je pokazal, zakaj je tukaj in bila je zelo težka borba.

Nato sva se srečala z Zantaraio, s katerim se zelo dobro poznava. Skupaj sva bila tudi na pripravah, kjer sem bil boljši in s to popotnico sem tudi šel v to borbo, ne glede na to, da je to drugačna tekma. V dvoboju sem čutil, da se je držal zelo nazaj. Verjetno je pričakoval, da bom šel v kontakt in ga metal naprej. Izkoristil sem to ter zahakljal njegovo nogo in je padel nazaj.

Nerad omenjam to, vendar se mi zdi, da včasih judo sloni na dvojnih merilih. V borbi s Korejcem sem pritiskal in dajal iniciativo borbi, on pa se je dvakrat ali trikrat vrgel brez kontrole na tla, jaz pa sem stal zraven njega. Za vse te napade ni bil kaznovan in tako je preprosto ušel tem kaznim. Te napade so mu šteli kot aktivnost in posledično sem jaz nato hitro dobil kazni za pasivnost.

Izraelec me je presenetil s svojim pristopom k borbi. Borila sva se že velikokrat in tokrat je bil preprosto boljši. Želim mu veliko uspeha v nadaljnjem tekmovanju.

Med pripravami sem si vzel pavzo zaradi poškodbe kolka, ker preprosto nisem zmogel več. Ta bolečina, ki jo imam, je prisotna ves čas, ne samo na treningih, ampak tudi izven njih. Imam displazijo kolka že od malih nog in zaradi tega bom moral na operacijo, da se to sanira. Kolikor sem se pozanimal, zaradi operacije s tatamijev ne bi smel biti odsoten dolgo časa. Gledam naprej, da to čim prej uredim in lahko z eno skrbjo manj tekmujem. Zaradi tega sem bil tudi psihično utrujen in bi raje imel olimpijske igre leto prej. Žal je situacija takšna, kakršna je in so priprave trajale še leto dlje. Pripravljal sem se po svojih najboljših močeh, malo mi je začelo zmanjkovati sedaj proti koncu in sem več reskiral. Nič mi ni žal, dal sem vse od sebe. Na koncu, če potegnem črto, tudi sedmo mesto na olimpijskih igrah ni slabo, vendar tukaj štejejo samo medalje."

Jutri bo svoj krstni nastop na olimpijskih igrah opravila Kaja Kajzer v kategoriji do 57 kilogramov.

Adrianu čestitamo za prikazane dvoboje in borbenost!

Fotogalerija: https://www.judoslo.si/galleries/134