Vito Dragič in Enej Marinič sklenila slovenske nastope v Abu Dhabiju
23.05.2024 Rok Rakun
Zadnji dan svetovnega prvenstva smo na blazinah spremljali dva naša judoista.


V svojem zadnjem nastopu na svetovnih prvenstvih se je Vito Dragič najprej pomeril s Ciprčanom Antoniou. Po neodločenem rednem delu se je dvoboj prevesil v boj za zlato točko, kjer je Vito dobil Ciprčana v končni prijem in tako zmagal. V tretjem krogu izločilnih dvobojev ga je pričakal aktualni olimpijski prvak Čeh Krpalek. V zadnji minuti je Čeh dobil Vita v končni prijem in ga tam držal dvajset sekund za zmago ter Vita izločil iz nadaljnjih nastopov na svetovnem prvenstvu.

Poslovilni nastop na svetovnem prvenstvu je Vito Dragič pospremil s temi besedami: "Lahko bi rekel, da si lepšega konca v dani situaciji ne bi moral zaželeti. Dosti raje vidim neko enakovredno borbo s takšnih šampionom, kot je Karpalek, kot pa da imam nekoga, ki je na mojem rangu ali nižje ter proti njemu izgubim na nekih neumnih napakah. Zdi se mi, da sem pokazal to, kar še v sebi imam. Škoda, da to ni prišlo kakšno tekmo prej. Malo mi je bila naklonjena nesreča, tako v žrebu kot tudi v mojem zdravstvenem stanju s poškodbami. Biti med šestnajst na svetu je vedno lepo in v lepem spominu mi bo ostalo to svetovno prvenstvo tukaj v Abu Dhabiju. Do sedaj nisem imel ravno lepih spominov na ta kraj, ampak danes se je to spremenilo. S Čehom se res dobro poznava, zato sem vedel, kako se moram boriti z njim. Pri takšnih borcih si ne smeš privoščiti niti ene najmanjše napake. Ne morem ravno reči, da sem naredil napako, enostavno sem vedel, kaj se bo zgodilo, če pridem v to situacijo. V katerem koli momentu bom jaz na kolenih, bo on mene zelo verjetno obrnil in zadržal v hrbtu, zato se tudi jaz nisem odločal za neke vstope. Z borbo stoje sem želel priti do kazni in bi takrat potem postal bolj aktiven, da bi on dobil še kakšno kazen. Danes sem bil zelo sproščen in zato sem bil tudi kondicijsko dosti boljši. Lahko sem razmišljal, ker ko se ti ne ukvarjaš s svojo sapo in s svojimi utrujenimi mišicami, lahko razmišljaš o taktiki. V borbi s Ciprčanom sem bil blizu tega, da padem, ampak sem uspel doseči končni prijem. Mislim, da so mi tudi nedavne priprave v Kanadi dale ravno toliko samozavesti in tega občutka nazaj, da sem bil danes res sproščen. Je pa tudi tako, da ko se poslavljaš, res iztisneš to, kar imaš v sebi in daš vse od sebe. To zadnje kvalifikacijsko obdobje je drugačno, mislim, da so tudi letos ene najtežjih kvalifikacij. Enostavno je toliko tekem, program je izjemno poln in toliko je enakovrednih borcev, ker se je judo v zadnjih letih še dodatno razširil. Sam bi si želel biti tudi vsaj enkrat olimpijec, ampak moramo pogledati resnici v oči in upati, da komu mlajšemu v tej kategoriji uspe to, kar meni ni. Sem definitivno odprt za vsakršno pomoč vsakemu, ki bi karkoli potreboval. Rad bi vrnil to judu, kar je judo meni dal."


Enej Marinič se je pomeril s Poljakom Szczurowskim, slednji je minuto pred iztekom rednega dela povedel z metom za wazari in prednost uspešno zadržal do konca ter tako Eneja izločil iz nadaljnjega tekmovanja.

O svojem današnjem nastopu v Abu Dhabiju je Enej povedal sledeče: "Garal sem sedaj dolgo časa, že od leta 2019, ko sem si poškodoval koleno in začel z rehabilitacijo, od takrat pa do sedaj je bilo samo garanje. Pred dvema letoma se je vse skupaj pričelo z velikim rezultatom prav tukaj, v Abu Dhabiju, zdaj pa sem upal, da bo to moj srečen kraj in bom lahko to ponovil, ampak je šlo vse v zrak. Poljak je bil danes enostavno boljši. Vedel sem, da bo težka borba, poznava se in mi je neugoden. Je močen levičar, hiter in danes je bil preprosto boljši. Dali smo vse od sebe, vendar očitno nam tokrat ni uspelo. Trenutno rabim nekaj časa, da vse to predelam, ker trenutno nisem imel v glavi drugega kot to, da se bom kvalificiral in nisem o ničemer drugem razmišljal."

Foto: Gabi Juan