Kaja Kajzer bronasta na Grand Slamu v Antaliji
31.03.2023 Rok Rakun
Prvi dan tekmovanja v Antaliji je v boju za bron slavila Kaja Kajzer.


Slovenske dvoboje v Antaliji je otvorila Kaja Kajzer v kategoriji do 57 kilogramov. V izločilnih dvobojih je slavila najprej proti Bolgarki Ilievi, v tretji minuti podaljška z wazarijem. Turkmenistanko Pardayevo je odpravila z dvema wazarijema in v tretjem krogu slavila proti Mongolki Lkhagvatogoo z wazarijem, ki si ga je priborila s protinapadom v peti minuti podaljška. Dvoboj proti Nemki Ballhaus je Kaja zmagala v deveti minuti boja za zlato točko, ko je Nemka prejela še tretjo kazen zaradi nedovoljenega prijema in posledično izgubila dvoboj. V polfinalnem dvoboj z aktualno svetovno prvakinjo Brazilko Silva se je zaključil v tretji minuti dvoboja, ko je Brazilka v parterju prisilila Kajo k predaji dvoboja. Za bronasto kolajno se bo Kaja pomerila s Kitajko Cai. V izenačeni borbi je Kaja imela pobudo in z metom za wazari si je priborila točko prednosti in jo uspešno ubranila do izteka dvoboja. Kaja Kajzer je s tretjim mestom na Grand Slamu v Anatliji osvojila pomembne kvalifikacijske točke za nastop na olimpijskih igrah v Parizu in svojo prvo kolajno na Grand Slamih.

Prve občutke po svoji prvi osvojeni kolajni na Grand Slamih je Kaja opisala takole: "S samo tekmo sem zelo zadovoljna. Tako s potekom zbijanja kil, s psihološko pripravo kot samimi borbami. Definitivno pa je še veliko stvari, ki jih moram izboljšati. Dan je bil zelo naporen in dolg. Tekma se je začela že ob 7:30, kar pomeni, da sem morala vstati ob 5:50, v hotel pa sem se vrnila okoli 21:00 zvečer. Tudi same borbe sem imela zelo dolge, tako da sem vesela, da sem uspela drzati mirno glavo skozi celoten dan. Na tekmo sem sicer odšla brez pričakovanj, želela sem samo prikazati dobre borbe in v tekmi uživati ter tekmovanje zaključiti brez poškodb. Nisem razmišljala o medalji, misli sem usmerjala v sam način borbe in tehniko, tudi ko so se možnosti za medaljo že lepo kazale. To je bil očitno odličen recept, saj sem končno dobila svojo prvo Grand Slam medaljo in to po vseh poškodbah in problemih, ki sem jih prestala v zadnjih dveh letih. Še bolj pomembno pa je, da sem iz tekme odšla brez večjih poškodb in točkami za olimpijske igre. Glede na to, da so se poškodbe vrstile ena za drugo, grem na vsako tekmo s strahom. Zame zelo pomemba tekma, z vidika psihološke priprave je bila tekma v Rimu. Če ne bi šla tja, sem prepričana, da v Antaliji ne bi vzela medalje. Rabiš nekaj časa, da prideš nazaj v tekmovalni proces. Že to, da je tvoje telo cel dan v pripravljenosti brez nekega normalnega obroka, je izjemno naporno. Koleno me je tekom tekmovanja začelo boleti, ampak na srečo v znosnih mejah. Danes, en dan po tekmi, sicer čutim, da je razboleno, ampak to je normalno. Trenutno me boli vsaka mišica na telesu. Najtežje sta mi bili borbi proti Nemki Ballhaus, s katero sem v Rimu tudi izgubila, ter z Mongolko. Obe borbi sta trajali dolgo v podaljšek, kjer se je videlo, da prihajam počasi nazaj v svojo kondicijsko formo. Po borbi z Nemko, ki je trajala trinajst minut, nisem imela praktično nič premora, da bi lahko normalno zadihala. Proti Brazilki sem posledično nastopila s premalo odločnimi in močnimi napadi. Občutek sem imela, kot da se zaletavam v steno. Bila je zelo stabilna in močna. Če ne bi naredila napake v parterju in bi uspela borbo malo razvleči, bi mi jo mogoče uspelo zmehčati in izčrpati, posledično pa bi imela večje možnosti za zmago."

Kot prvi Slovenec je na tatamije v Turčiji stopil David Štarkel v kategoriji do 60 kilogramov. V uvodnem dvoboju z Mongolcem Byambajavom so mu dosodili tri kazni in tako je zaključil tekmovanje v izločilnih dvobojih.

Jutri bomo navijali za Andrejo Leški, ki bo nastopila v kategoriji do 63 kilogramov, Anko Pogačnik v kategoriji do 70 kilogramov. V moških kategorijah bomo imeli dva predstavnika v kategoriji do 73 kilogramov, to bosta Nace Herkovič in Martin Hojak, ter v kategoriji do 81 kilogramov se bo boril Juš Mecilošek.