31. Poletni judo tabor v Izoli
03.08.2022 Jure Murko
Odlična udeležba in priprave

V Izoli, med 31. julijem in 10. avgustom, že 31 leto zapored poteka tradicionalni Poletni judo tabor. Tabor je eden močnejših na tem področju, tako po velikosti, kot nivoju konkurence, tukaj so recimo reprezentance Italije, Poljske in Hrvaške. Letos se tabora udeležuje okoli 550 tekmovalk in tekmovalcev iz kar dvanajstih držav, poleg Slovenije še: Hrvaška, Poljska, Turčija, Kosovo, Ukrajina, BiH, Češka, Avstrija, Nemčija, Italija in Švica. Prva polovica tabora je namenjena članicam in članom, druga polovica pa mlajšim kategorijam.

Letošnji tabor je predvsem za naše tekmovalke in tekmovalce pomemben tudi zato, ker je prvi po epidemiji in ker hkrati pomeni zadnji del priprav za svetovno prvenstvo, ki bo oktobra v Taškentu. Prisotnih je večina slovenskih najboljših športnic in športnikov iz večine domačih klubov.

Andreja Leški je o poletnem taboru dejala: »Takšni tabori so velik del priprav na velika tekmovanja. Res je, da je bilo tudi med epidemijo nekaj manjših priprav, ampak v tem trenutku, na stanje moje pripravljenosti, mi stopnja konkurence v Izoli zelo ustreza. Tukaj v Izoli se borim odlično. Takšnega števila borb, okoli 25, ki sem jih opravila v zadnjih treh dneh, res že nisem opravila nekaj mesecev, tako da sem zelo zadovoljna in vesela, da sem nazaj na blazinah, kot sem si želela. »

Vito Dragič je dodal: »V izoli se vedno počutim odlično. Letos sicer v težki kategoriji ni toliko sodelujočih, kot bi si želel in imam manj sparingov, ampak čisto dovolj za moje priprave. Na ta način se lažje posvetim novim taktikam in prijemom, veliko lahko delam z Enejem (Mariničem), tako da se vložen trud na pripravah resnično pozna in upam, da se bo tudi na svetovnem prvenstvu.«

Posebno vez s potenim taborom v Izoli ima tudi Martin Hojak: "Zame je tale tabor v Izoli res poseben in ga težko primerjam s katerim koli drugim taborom, sploh zaradi tega morskega ambienta in atmosfere. Udeležujem se ga že vsaj deset let. Spomnim se namreč, da doma niti nismo imeli dovolj denarja, da bi mi starši lahko plačali tabor. In ravno takrat smo šli na eno bolj pomembno tekmo, kjer sem zmagal. Rezultat je bil razlog, da me je Judo zveza Slovenije podprla in mi dejansko omogočila, da sem prvič prišel v Izolo. Zasluga za to gre predvsem mojemu takratnemu trenerju Dejanu Vogrincu. In tako zdaj že več kot deset let treniram tukaj v Izoli, treningi so zmeraj dobri. Veliko je udeležencev iz tujih držav, recimo Italije, ki so na visoki kakovostni ravni, s katerimi lahko merim moči in znanje. Do zdaj je tudi vedno naneslo, da izolski tabor vedno poteka pred kakšno izredno pomembno tekmo, tako da je to zame kot naročeno in lahko te priprave samo pohvalim."

Marijan Fabijan, športni direktor JZS je glede Izolskega tabora povedal: »V času epidemije se je vsaka država poskušala znajti oziroma malo improvizirati po svoje, glede na zmožnosti. Nekatere velesile, ki imajo veliko večje število tekmovalcev, kapacitete in vire, so lahko organizirale lastne tabore, mi pa smo bili na tem področju v minusu, vendar s taborom kot je izolski, to zamudo hitro dohajamo.

Udeleženci tabora so vidno utrujeni, a tudi vsi dobre volje. Tudi v pogovorih z udeleženci tujih držav je opaziti veliko zadovoljstva s izolskim taborom, veliko pa se jih že zdaj veseli, da se vrnejo tudi prihodnje leto.