Inkluzivni judoisti odlični na Specialni Olimpijadi v Avstriji
28.06.2022 Jure Murko
"Igre so bile presežek v vseh pogledih" - Jana Jerković, vodja odprave

V Oberwartu, v Avstriji, so od 23. do 28. junija, potekale poletne igre Specialne Olimpijade Avstrije. Na povabilo organizatorjev so se iger udeležili tudi naši inkluzivni judoisti, na tem mednarodnem tekmovanju pa so sodelovale še Nemčija, Luksemburg, Madžarska, Slovaška in Združeni Arabski Emirati. Slovenska delegacija je štela pet članov, tekmovanja so se udeležili judoisti Nik Jerković, Žiga Vangoš in Gašper Nadu, trener Timotej Verdel ter vodja odprave in predsednica Inkluzivne komisije pri JZS, Jana Jerković. Kako pomemben dogodek je bil to za gostujočo državo, dokazuje tudi udeležba visokih gostov, med njimi je bil namreč avstrijski predsednik Armin Van der Belen, ki je igre tudi otvoril. V okviru iger je nastopilo kar 1.800 športnikov, v 15 športnih disciplinah, med katerimi je bil tudi judo.

Naši judoisti so dosegli odlične rezultate, Nik Jerković je bil prvi posamično in ekipno, Žiga Vangoš drugi, posamično in ekipno, Gašper Nadu pa tretji posamično in ekipno.

Vodja odprave, Jana Jerković je o tekmovanju povedala: “Igre so bile presežek v vseh pogledih. Poleg tekmovalcev je bilo zraven še 600 trenerjev in 800 prostovoljcev. Vzdušje je bilo izjemno, celo mesto in okoliške vasi so dihale z Olimpijado. Moto Specialne Olimpijade “Pustite me zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom uspešen v svojem poskusu” smo doživeli v pravem pomenu, v sreči, ki je sijala z obrazov prav vsakega športnika. Poleg izjemnih uspehov naših sem najbolj ponosna na njihovo predanost judu in športno obnašanje, kar je posledica zelo dobrega dela trenerjev v slovenskih inkluzivnih klubih.”

Čestitke tekmovalcem in ekipi za izjemne dosežke!