Urška Torkar do sedmega mesta v Sofiji
01.05.2022 Rok Rakun
Zadnji dan evropskega prvenstva v Bolgariji smo na tatamijih videli Urško Torkar in Vita Dragiča. Oba sta tekmovala v odprtih kategorijah.


Svoj uvodni dvoboj kategorije nad 78 kilogramov je Urška Torkar pričela z zmago proti Larisi Čerić iz Bosne in Herzegovine. V 46 sekundi rednega dela si je priborila prednost z metom za wazari in to točko prednosti uspešno zadržala do izteka rednega dela. V četrtfinalu se je pomerila s Turkinjo Akbulut. Po dobre pol minute dvoboja je Turkinja izkoristila napako Urške in jo v parterju po dvajsetih sekundah v končnem prijemu premagala z ipponom. Tako se je Urška Torkar uvrstila v repasaž kategorije nad 78 kilogramov. Za preboj v finalni blok se je pomerila s Poljakinjo Wolszczak. V drugi minuti dvoboja je Urška želela izvesti met, vendar jo je Poljakinja s protinapadom dobila v kočni prijem v parterju in tam držala 20 sekund za ippon in zmago v dvoboju. Urška Torkar je tako zasedla 7. mesto na njenem prvem članskem evropskem prvenstvu.

Urška Torkar je po svojih prvih dvobojih na članskem evropskem prvenstvu povedala tole: "Na teh tekmovanjih veliko vlogo igra psihična pripravljenost. Včasih je lažje, če greš v borbo brez pričakovanj, daš vse od sebe in si ne glede na izid zadovoljen. Potem pride pa borba s tekmovalko, s katero sem se že srečala tudi na pripravah, in pri tej se pa ta sproščenost ustavi. Žal danes nisem mogla dokazati, kaj vse lahko naredim, bodo pa kmalu spet priložnosti, da dokažem, česa sem zmožna. Na začetku četrtfinalne borbe sem s trenerjem Brodom pripravila taktiko, kako premagati Turkinjo. Žal sem storila nepopravljivo napako in to me je stalo zmage. Očitno se iz napak ne naučimo takoj, upam, da me je sedaj v drugo to izučilo in te napake v tretje ne bom naredila več. Met, ki sem ga izvedla, izpeljem velikokrat dobro in je presenečenje, ki ga potegnem iz rokava. Žal sem ga danes dvakrat slabo izvedla. Velikokrat si želim dokazati, da sem tista boljša in zato sem nestrpna. Velikokrat grem z glavo skozi zid in želim kar napadati. Sedaj se bom počasi naučila, da moram počakati. Sploh pri težjih nasprotnicah od mene moram igrati na taktiko. Zdi se mi, da je Pariz 2024 dosegljiv, če bom delala kakor do sedaj, brez teh napak seveda. Dokazati želim, da sem vredna tega nivoja in lahko dokažem to tudi s svojim judom."

Naš zadnji predstavnik v moških kategorijah je bil v Sofiji Vito Dragič v odprti moški kategoriji. Žreb mu je naklonil prosti prvi krog izločilnih dvobojev. V drugem krogu se je pomeril z Madžarom Sipocz. Po neodločenem rednem delu dvoboja, kjer je Vito prejel dve kazni, Madžar pa eno, se je ta prevesil v boj za zlato točko. Tam pa je v 45 sekundi Madžar izkoristil nepazljivost Vita in izvedel protinapad, s katerem si je priboril ippon in Vita izločil iz nadaljnjega tekmovanja.

Po borbi z Madžarom je Vito povedal naslednje: "Dva tedna pred evropskim prvenstvom sem bil na pripravah na Madžarskem. Vsak dan sem se z Sipoczem boril po več borb. Na treningu, ko si bolj sproščen, ko lahko padeš in se dvigneš, lahko več tvegaš. Tukaj si tega ne moreš privoščiti. In posledično za njega ne najdem rešitve, kako ga premagati. Na pripravah sva s trenerjem Brodom iskala rešitve, ker jaz s svojo tehniko juda ne pridem do pravega prijema, da bi ga premagal. On je skrajni levičar, veliko dela iz rokavov in enostavno nimam tehnik, da bi se lahko zoperstavil temu in ga premagal. Tekom borbe sem videl dve luknji, kjer bi lahko izvedel tehniko in ga premagal. Enkrat mi je to tudi uspelo z nožno tehniko in bil sem zelo blizu točki. Opazil sem, da veliko uporablja nožno tehniko, ko sem prvič poizkusil s tem, sem bil blizu, drugič še bližje in sem si rekel, da če sem tako blizu, pa lahko izvedem tehniko za točko in posledično zmago. Žal nisem ujel trenutka, zapletel sem se njemu med noge in on je to izkoristil v svoj prid in izvedel protinapad, s katerim si je priboril zmago. Od Antalyje naprej grem v borbo zelo neobremenjeno in takšno počutje je odlično, saj lahko prikažem boljše borbe. Tukaj žal ni bilo dovolj znanja, ne glede na moje izkušnje moram se sedaj do sredozemskih iger pripraviti in izpiliti še nekaj tehnik. Na sredozemskih igrah bom štartal na medaljo, na zadnjih, mi je ta za las ušla iz rok."