Andreja Leški bronasta na Grand Slamu v Abu Dhabiju
27.11.2021 Rok Rakun
Andreja Leški je stopila na zmagovalni oder kategorije do 63 kilogramov, uspeh je s peti mestom v kategoriji do 73 kilogramov dopolnil Martin Hojak

Andreja Leški je na tatamije v Abu Dhabiju stopila kot prva nosilka kategorije do 63 kilogramov. V izločilnih dvobojih si je proti Mongolki Sarantsetseg najprej priborila prednost wazarija z metom in nato nadaljevala s končnim prijemom v parterju ter tako dobila dvoboj z ipponom. V četrtfinalu je Čehinja Zachova povedla s točko wazarija v tretji minuti in prednost uspela zadržati do izteka rednega dela dvoboja. Z metom za ippon in posledično zmago nad Rusinjo Davydovo v repasažu si je Andreja zagotovila mesto v boju za bron. Za kolajno se je borila z Avstralko Haecker. Do današnjega dne so vsi njuni medsebojni dvoboji šli v korist Andreje in tudi tokrat ni bilo drugače. Po zelo izenačenem rednem delu dvoboja se je ta prevesil v boj za zlato točko. V drugi minuti podaljška si je Andreja z lepim metom priborila ippon in tako bronasto kolajno v kategoriji do 63 kilogramov. To je njena tretja bronasta kolajna in skupno osma kolajna na Grand Slamih.

Andreja je po današnjem tekmovalnem dnevu povedala sledeče: "V boju za bron sem se počutila točno tako, kot je najbrž izgledalo - utrujeno in nemočno. Nisem se posebej pripravljala, sem si pa v glavi dejala, da si zaslužim vsaj bron, če mi je že finale ušel. Vstala sem ob 9 uri, kar je zelo zgodaj glede na prejšnje dni, ko sem zaradi časovne razlike in adaptacije na drug kraj vstajala okoli 13/14 ure. Prva tekmica mi ni bila poznana, borbo sem dominirala do konca, ko sem z metom in končnim prijemom zmagala. Nato se je zapletlo v četrtfinalu, vendar sem po zmagi v repasažu in v boju za bron le prišla do zadovoljivega rezultata. Vseskozi sem čutila, da se ne borim najboljše in to danes ni bila moja maksimalna forma. Kljub temu sem prikazala čudovit judo in sem ponosna na današnji dan. Sem zelo zadovoljna. Prav na vsakem letošnjem tekmovanju sem se uvrstila v finalni blok in vselej z le eno izjemo, prišla tudi do medalje. Mislim, da se s takim nizom uvrščam v vrh svetovnih judoistov ter tudi vrh vseh slovenskih športnikov, ki tekmujejo na tako visokem nivoju. Do konca leta smo s tekmovanji zaključili, v planu so se priprave in praznični počitek."

Martin Hojak je v izločilnih dvobojih kategorije do 73 kilogramov dvakrat slavil z ipponom. V prvi borbi je premagal Irca Green s končnim prijemom v parterju. Sledila je borba z Ukrajincem Khomula, v kateri je najprej povedel Ukrajinec z metom za wazari. V drugi minuti je Martin izenačil z metom za wazari in kmalu za tem zaključil dvoboj v svojo korist z metom za ippon. Četrtfinalni dvoboj je šel v korist Mongolca Tsend-Ochir, ko si je priboril ippon v tretji minuti rednega dela dvoboja. Mesto v borbi za bron si je Martin zagotovil z zmago nad Moldavijcem Sterpu. Slednji je povedel s točko wazarija v drugi minuti dvoboja, kmalu za tem pa si je Martin s protinapadom priboril ippon in se s to zmago prebil v boj za bronasto kolajno. V dvoboju za stopničke se je pomeril z aktualnim svetovnim prvakom in olimpijskim podprvakom iz Tokia, Gruzijcem Shavdatuashvilijem. Na velikih tekmovanjih sta se do danes srečala že trikrat, enkrat je slavil Martin, dvakrat pa Gruzijec. V zelo izenačeni borbi sta oba borca prejela po dve kazni. Dvoboj se je zavlekel v podaljšek kjer je v tretji minuti slavil Gruzijec z metom za wazari. Peto mesto v Abu Dhabiju je najvišja uvrstitev na Grand Slamih v letošnjem letu za Martina Hojaka.

Juš Mecilošek je svoje nastope v Abu Dhabiju pričel z zmago nad domačinom Mosabahom z ipponom v 19 sekundi dvoboja. V drugem krogu izločilnih dvobojev kategorije do 73 kilogramov si je Tadžikistanec Makhmadbekov v zadnji minuti dvoboja najprej priboril prednost wazarija in nato s končnim prijemom v parterju zaključil dvoboj.

Jutri bo na tatamije v prestolnici Združenih arabskih emiratov kot zadnja slovenska predstavnica stopila Patricija Brolih v kategoriji do 78 kilogramov. V svojem prvem dvoboju se bo pomerila z Britanko Powell.


Priložene datoteke:
Medal63Kg2-1638030984-1638030984.jpeg
Medal63Kg1-1638030976-1638030976.jpeg