Kaja Kajzer peta v Tokiu!
26.07.2021 Rok Rakun
Na svojih prvih olimpijskih igrah si je Kaja Kajzer priborila 5. mesto v kategoriji do 57 kilogramov.


Kaja Kajzer je svoj krstni nastop na olimpijskih igrah začela z zmago nad Mongolko Dorjsuren, olimpijsko podprvakinjo iz Ria. V prvih sekundah dvoboja je z lepim metom za wazari povedla. Prednost je ubranila vse do izteka rednega dela in tako slavila svojo prvo zmago na olimpijskih igrah. V drugem krogu kategorije do 57 kilogramov ji je nasproti stala Tajvanka Lien. Ta je v prvem delu dvoboja prevladovala in Kajo nekajkrat spravila v nevaren položaj v parterju. Dvoboj se je prevesil v podaljšek, kjer je svoje napade pokazala Kaja. Z aktivnostjo v drugem delu dvoboja je Lienovo prisilila k napakam in ta je prejela tri kazni in bila tako premagana. S to zmago se je Kaja uvrstila med najboljših 16 na olimpijskih igrah. V četrtfinalu se je pomerila s tekmovalko Kosova Gjakovo. Ta si je najprej priborila z metom prednost wazarija in nato zaključila dvoboj v parterju s končnim prijemom. Kaja se je uvrstila finalni blok tekmovanja, tam jo je v repasažu čakala Izraelka Nelson Levy. Na velikih tekmovanjih sta se srečali že dvakrat letos. V Tel Avivu je slavila Izraelka, na evropskem prvenstvu v Lizboni pa Kajzerjeva. V njunem letošnjem tretjem obračunu je Kaja Kajzer v rednem delu dvoboja prejela dve kazni. Borba se je po neodločenem rezultatu prevesila v podaljšek. V drugi minuti boja za zlato točko si je Kaja z metom za ippon priborila zmago in napredovanje v borbo za bronasto kolajno. Zadnja ovira, ki jo je ločila od bronaste kolajne, je bila Kanadčanka Klimkait. Ta je prva nosilka kategorije do 57 kilogramov na olimpijskih igrah in prva na svetovni rang lestvici. V rednem delu dvoboja so Kaji dosodili dve kazni zaradi pasivnosti, Kanadčanki pa kazen zaradi lažnega napada. V drugi minuti dvoboja za zlato točko si je Klimkaitova priborila točko wazarija in tako zmagala dvoboj. Kaja Kajzer je tako svoje prve olimpijske igre končala na petem mestu kategorije do 57 kilogramov.

Po izjemnem uspehu na svojih prvih olimpijskih igrah je Kaja povedala sledeče:

"Danes sem imela zelo naporne borbe. Že sam žreb je bil izjemno težak. Premagala sem nasprotnice, za katere marsikdo ne bi verjel, da jih bom. Na koncu tukaj nisem osvojila medalje in nisem najbolj ponosna na to. Sem pa ponosna na nekatere svoje današnje borbe, definitivno pa ne na to zadnjo proti Kanadčanki.

Tekmovalnega dne nisem začela najbolje, bila sem zelo živčna in dajala me je trema. Vedela sem, da je Mongolka levičarka in bo stala z levo nogo naprej. Želela sem jo s prvim kontaktom presenetiti in to mi je tudi uspelo.

Svetovna rang lestvica res ne pomeni veliko. Vsak lahko premaga vsakega, ne glede na položaj na lestvici, če je v glavi dovolj močan. Gleženj pa je trenutno še najmanjša stvar, kar me boli. Mislim, da bo z gležnjem vse v redu, čaka me fizioterapija. Zdaj je pred menoj dopust in se bo vse skupaj malo umirilo.

Z Mongolko se pred današnjim dnem še nisem borila in nisem imela pojma, kako se bori. Navadno se Azijke bolj skrivajo in jih ni na običajnih turnirjih. Zato smo morali pogledati njihove borbe iz preteklosti.

Andreja Leški mi je veliko pomagala s pripravami na borbe. Nekaj je, ko gledaš borbe na spletu, drugo pa potem, ko jih moraš odigrati na blazini in Andreja je to zelo dobro izpeljala. Pomagali so mi tudi vsi prijatelji, družina in fant, ki so mi pripravili video, v katerem me spodbujajo in verjamejo vame. Tega sem si večkrat pred tekmovanjem ogledala in mi je ta podpora dala dodatno motivacijo za dvoboje.

Pred menoj so sedaj počitnice, da si malo oddahnem. Čez tri leta pa so nove olimpijske igre in takrat bom napadala zlato."

Kaji čestitamo za osvojeno peto mesto, prikazano borbenost in nastop na njenih prvih olimpijskih igrah!

Jutri bo Tina Trstenjak v dvorani Nippon Budokan branila naslov olimpijske prvakinje v kategoriji do 63 kilogramov.

Fotogalerija: https://www.judoslo.si/galleries/134