Kaja Kajzer bronasta v Zagrebu, uspeh je dopolni David Štarkel s 5. mestom
24.09.2021 Rok Rakun
Prvi dan Grand Prix v Zagrebu smo na zmagovalnem odru videli Kajo Kajzer, odlično 5. mesto pa je zasedel tudi David Štarkel.

Kaja Kajzer je bila v Zagrebu prva nosilka kategorije do 57 kilogramov. V prvem krogu izločilnih dvobojev je v podaljšku premagala Britanko Steele in se tako prebila v četrtfinale. Tam si je v po nekaj sekundah z metom priborila prednost wazarija in jo uspešno zadržala do konca rednega dela dvoboja. Polfinale kategorije do 57 kilogramov se ni izšlo po Kajinih željah. V dvoboju z Nizozemko Cornelisse so ji dosodili tri kazni in tako se je uvrstila v borbo za bronasto kolajno. V zadnjem dvoboju dneva je Kaja Kajzer premagala drugo nosilko turnirja Loxho iz Kosova. Pred današnjim dvobojem sta se srečali že dvakrat. Borba se je po zelo izenačenem rednem delu prevesila v boj za zlato točko. To si je Kaja priborila po slabi minuti podaljška, ko si je z metom za wazari priborila zmagovalno točko. Kaja je s to zmago osvojila svojo četrto bronasto in skupno sedmo kolajno na Grand Prix.

Po tekmovanju je Kaja Kajzer svoje občutke strnila takole: "Z današnjim prikazom borb nisem zadovoljna. Kljub temu sem naredila dva oziroma tri lepe mete, za katere sem vesela. Ta bronasta kolajna mi ne pomeni kaj dosti, saj sem na tekmo prišla bolj po občutek za nov tekmovalni cikel, da se bo počasi spet začelo vse na polno. Vseeno pa sem vesela, da sem kljub slabi telesni pripravljenosti stopila na zmagovalni oder. To, da sem bila prva nosilka turnirja, mi ni dvignilo samozavesti, bolj me je naredilo živčno in dalo pod pritisk, saj se zavedam, da je trenutno moja forma zelo slaba in si kot prva nosilka nisem želela narediti sramote. Moram priznati, da sem po olimpijskih igrah naredila res zelo malo treningov. En teden sem bila na dopustu, dva tedna sem delala prakso v šoli, potem pa sem zbolela za kar nekaj časa in se nikakor nisem mogla vrniti na treninge. Vsak trening na silo je moje zdravstveno stanje še poslabšal. Telesno sem se verjetno odpočila, psihično pa niti ne. Do konca tega leta si bom poskušala priboriti svojo prvo Grand Slam medaljo in na lestvici priti med najboljših 10 na svetu."

David Štarkel je kot prvi moški predstavnik za Slovenijo stopil na tatamije v Zagrebu. V prvem krogu izločilnih dvobojev kategorije do 60 kilogramov se je pomeril z Brazilcem Takakijem. V tretji minuti dvoboja si je z metom priboril prednost wazarija in jo uspešno zadržal do izteka časa. V četrtfinalu se je srečal s Francozom Limarem in tudi njega je odpravil z wazarijem. Polfinalni dvoboj z Italijanom Pantano se je po zelo izenačenem rednem delu prevesil v podaljšek, tam pa je Italijan s protinapadom presenetil Davida in ga poslal v boj za bronasto kolajno. V dvoboju za stopničke se je David pomeril s Francozom Florimontom. Ta si je v zadnji minuti rednega dela z metom priboril ippon in tako je David zasedel končno 5. mesto.

David je po osvojenem 5. mestu povedal naslednje: "Najtežja je bila polfinalna borba, saj se je šlo za vstop v finale in s tem zagotovljeno kolajno. Z današnjimi borbami nisem povsem zadovoljen, saj bi s kakšno zmago več lahko dosegel svoje prvo odličje na Grand Prix-u. Občutki, da sem zopet tekmoval na takšnem tekmovanju, so seveda izjemni, saj to pomeni, da nadaljujemo novo pot do naslednjih ciljev. Glede na daljnih tekmovanj se v klubu s trenerko sproti dogovarjamo. Sledijo treningi doma in tudi v tujini, od tekmovanj pa zagotovo ekipno državno prvenstvo s sotekmovalci Judo kluba Impol in najverjetneje še kakšen turnir v tujini."

Petra Nareks je nastopila v kategoriji do 52 kilogramov, kjer se je v prvem krogu izločilnih dvobojev pomerila z Nemko Wurfel. Slednja si je pol minute pred koncem priborila prednost wazarija in jo uspešno zadržala do izteka rednega dela.